Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Beugel op lagere leeftijd

Een beugel op latere leeftijd, het komt tegenwoordig veel voor. Maar waarom neem je op latere leeftijd een beugel? En is een beugel op latere leeftijd verstandig? Laten we vooropstellen dat een beugel op latere leeftijd zeker tot de oplossingen behoort. Laten we beginnen met de verschillende redenen waarom je op een latere leeftijd een beugel zou kunnen krijgen.

Je tanden verschuiven

Naarmate je ouder wordt kan het zijn dat je tanden geleidelijk verschuiven. Veranderingen in de kaakstructuur, het verlies van tanden of het niet dragen van een retentiebeugel na een eerdere orthodontische behandelingen zijn factoren waardoor tanden op latere leeftijd kunnen verschuiven. Een beugel is een oplossing om jouw tanden weer in een juiste positie te brengen..

Esthetische verbeteringen

Voor sommige mensen kan het op latere leeftijd om cosmetische redenen zijn dat ze een beugel willen. Misschien ben je niet tevreden met de stand van je tanden of wil je graag een rechte glimlach hebben.

Problemen met de kaak

Een slechte beet, kaakgewrichtspijn of problemen met kauwen en spreken, dit zijn kaakproblemen die je als volwassenen kunt ervaren. Een orthodontische behandeling met een beugel kan helpen om deze problemen aan te pakken en de kaakfunctie te verbeteren.

Tandheelkundige gezondheid

Een slechte stand van de tanden kan problemen veroorzaken bij het poetsen en flossen, wat kan leiden tot tandvleesaandoeningen, tandbederf en andere tandheelkundige problemen. Een beugel zorgt ervoor dat de tanden in de juiste positie komen, waardoor het gemakkelijker wordt om een goede mondhygiëne te realiseren en de algehele tandgezondheid te verbeteren.

Waarom wel een beugel op latere leeftijd?

Uiterlijk speelt bij sommige mensen een belangrijke rol, en laten we eerlijk zijn, het gebit is een belangrijk onderdeel van het gezicht. Iedereen wil een mooie glimlach natuurlijk. Daarom staat je eigen keuze en mening voorop, als je het echt wilt moet je het doen. Overleg hierbij wel altijd goed met de orthodontist en je tandarts om er zeker van te zijn dat er geen tot weinig complicaties kunnen ontstaan.

Volwassen vrouw met beugel
Foto tandenborstel en stokers met aligners

Waarom geen beugel op latere leeftijd?

In principe kan een beugel op iedere leeftijd effect hebben. Je tanden kunnen je hele leven bewegen. Toch zijn er situaties waarbij een beugel geen goed idee is. Bijvoorbeeld omdat het steunweefsel van je tanden te ver is aangetast. Dit kan komen door parodontitis en ziek tandvlees. Of omdat er al te veel tanden verloren zijn gegaan waardoor er te weinig tanden over zijn om een beugel op te dragen. Een beugel kan alleen in een gezonde mond met gezonde tanden. Er mogen geen gaatjes aanwezig zijn in de tanden en het tandvlees moeten gezond zijn. Of jouw gebit een beugelbehandeling aankan kun je vooraf overleggen met je tandarts. Uiteraard kijkt de orthodontist ook of je gebit de behandeling wel of niet aankan.

De orthodontist bezorgt
je een mooie glimlach

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.