Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Wat is een Orthodontist?

Een orthodontist is een specialist die eerst 6 jaar aan de universiteit gestudeerd heeft om tandarts te worden.

Daarna heeft hij/zij nog 4 jaar aan de universiteit verder gestudeerd om specialist te worden in de orthodontie.

Dat heet officieel Specialist DMO (Dento Maxillofaciale Orthopedie)

Iemand is dus pas orthodontist na minstens 10 jaar studie aan de universiteit. Orthodontisten zijn ingeschreven in het specialisten register DMO.

Orthodontist, een beschermde titel.

Orthodontist is een beschermde titel. Dat betekent dat je alleen mag zeggen dat je orthodontist bent als je ook staat ingeschreven in het register voor specialisten DMO.

Een orthodontist houdt zich alleen nog maar bezig met orthodontie en beugels. Hij/zij houdt zich niet meer bezig met andere tandartstaken zoals gaatjes repareren of kronen plaatsen.

Er zijn ook tandartsen die zich bezighouden met beugels. Maar zo’n tandarts heeft geen extra vierjarige opleiding aan de universiteit gevolgd en is dus géén orthodontist en mag zich ook geen orthodontist noemen.

Orthodontisten doen meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat.

Door hun extra specialistische opleiding van 4 jaar, weten zij het meest over het ingewikkelde samenspel tussen scheve tanden, kaakgroei en stand en functie van het gebit.

De orthodontist bezorgt
je een mooie glimlach

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.