Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Kosten van een beugel

De kosten van een beugel zijn afhankelijk van de leeftijd en het type beugel dat je nodig hebt, lees meer.

Fotomodel met aligner

Basis- en aanvullende verzekering

Vanuit de basisverzekering wordt een orthodontische behandeling tot de leeftijd van 18 jaar alleen vergoed in uitzonderlijke gevallen, zoals bij een hazenlip of een syndroom. In een aanvullende verzekering zit vaak wel een bedrag voor vergoeding opgenomen. Deze verzekering moet je wel zelf hebben afgesloten. Kijk hiervoor naar aanvullende verzekeringen voor orthodontie. Heb je geen aanvullende verzekering? Dan zul je de behandeling zelf moeten betalen. Lees meer over de aanvullende verzekering.

Orthodontische behandeling

De kostprijs van een totale orthodontische behandeling is afhankelijk van veel factoren, maar ligt gemiddeld vaak tussen de 2.000 en 3.000 euro. De kosten worden doorgaans niet gedekt vanuit de basisverzekering. Je moet een aanvullende verzekering afsluiten om recht te hebben op terugbetaling van (een deel van) de kosten voor orthodontie. Dit geldt voor zowel kinderen als voor volwassenen. Let bij het afsluiten van een verzekering voor een orthodontische behandeling goed op, het is mogelijk dat de verzekeraar eist dat je eerst een bepaalde periode verzekerd moet zijn (bijvoorbeeld één jaar) voordat je ergens aanspraak op kunt maken. Let ook op of er een leeftijdslimiet is, bijvoorbeeld vergoeding tot 18 jaar.

Foto tandenborstel en stokers met aligners
Foto tandenborstel en stokers met aligners

Nederlandse Zorgautoriteit

De ene afwijking is de andere niet, dus duurt de ene behandeling ook langer dan de andere. Een langere behandeling vraagt om meer controlemomenten, dat maakt een behandeling duurder. De tarieven die gelden voor orthodontische behandelingen worden vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), en zijn voor elke orthodontist in Nederland gelijk. Verder is de kostprijs van een orthodontische behandeling ook afhankelijk van de gebruikte materialen en soorten beugels. De behandelend orthodontist zal voorafgaand aan een behandeling uitleggen welke soorten beugels nodig zijn voor correctie van jouw afwijking en wat de materiaal- en/of techniekkosten zullen zijn van de te gebruiken apparatuur.

De orthodontist bezorgt
je een mooie glimlach

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.