Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Alles over orthodontie

Lees hier alles over orthodontie

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een specialist die eerst zes jaar aan de universiteit gestudeerd heeft om tandarts te worden. Daarna heeft hij/zij nog vier jaar aan de universiteit verder gestudeerd om specialist te worden in de orthodontie.

Opleiding

Dat heet officieel Specialist DMO Dento Maxillofaciale Orthopedie). Iemand is dus pas orthodontist na minstens 10 jaar studie aan de universiteit. Orthodontisten zijn ingeschreven in het specialisten register DMO.

Beschermde titel

Orthodontist is een beschermde titel. Dat betekent dat je alleen mag zeggen dat je orthodontist bent als je ook staat ingeschreven in het register voor specialisten.


Een tandarts mag ook beugels plaatsen, maar dat maakt de tandarts niet vanzelfsprekend een orthodontist.

Om zichzelf een orthodontist te mogen noemen moet een tandarts nog een extra vierjarige opleiding aan de universiteit gevolgd hebben.

Taken

Orthodontisten doen meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat. Daardoor weten zij het meest over het ingewikkelde samenspel tussen scheve tanden, kaakgroei en stand en functie van het gebit.

Een orthodontist houdt zich alleen nog maar bezig met orthodontie en beugels. Hij/zij houdt zich niet meer bezig met andere tandartstaken zoals gaatjes repareren of kronen plaatsen.

Orthodontist bezoeken

De meeste mensen bezoeken een orthodontist omdat ze wat aan de stand van hun tanden willen laten verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De tanden staan niet netjes recht.

  • De kaken niet goed ten opzichte van elkaar staan waardoor bijvoorbeeld de boventanden teveel naar voren (overbeet) of naar achteren (onderbeet) staan.

  • Veel mensen hebben last van ruimtegebrek in de kaak waardoor de tanden erg over elkaar heen gaan staan.

Al deze problemen kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk is om je voedsel goed fijn te kunnen kauwen. Ook het goed schoonhouden van een scheef gebit is een lastige klus.

Een schoon gebit

De orthodontist zorgt ervoor dat je tanden en kiezen mooi in de rij komen te staan en de kaken goed op elkaar passen.Hierdoor kun je beter kauwen. Rechte tanden zien er ook nog mooier uit en je kunt je gebit veel beter schoonhouden.Een schoon gebit betekent een gezond gebit zonder gaatjes. En dat kan zo een heel leven lang mee!

Tarieven

Om die samenwerking te ondersteunen hebben de orthodontisten uniforme verwijzingscriteria opgesteld, die zij samen met de tandartsen in de praktijk willen brengen. Deze criteria zijn gebaseerd op de IOTN, de ‘Index for Orthodontic Treatment Need’. Deze index is praktisch, relatief eenvoudig toe te passen (ook door de tandarts) en maakt ook de zwaarte van de zorgvraag op een objectieve manier inzichtelijk. De index wordt ook al breed toegepast, niet alleen door zorgprofessionals maar bijvoorbeeld ook door beleidsmakers.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.