Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Alles over orthodontie

Weet jij het verschil tussen een orthodontist en een tandarts voor de orthodontie? Je ontdekt het op deze pagina!

Specialist

Een orthodontist is een specialist die eerst zes jaar aan de universiteit gestudeerd heeft om tandarts te worden en daarna nog eens een vierjarige fulltime opleiding aan de universiteit heeft gevolgd om specialist in de orthodontie te worden.

Orthodontisten zijn ingeschreven in het specialistenregister en houden zich alleen maar bezig met beugelbehandelingen. Daarnaast moet een orthodontist zijn kennis en kunde verplicht up-to-date houden door jaarlijks na- en bijscholingen te volgen. De titel orthodontist is beschermd, wat betekent dat je jezelf alleen orthodontist mag noemen als je dat ook echt bent.

Tanden rechtzetten

Orthodontisten doen overigens meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van de kaken voor een gezond en functioneel gebit en een harmonieus gelaat. Daardoor weten zij het meeste over het ingewikkelde samenspel van scheve tanden, kaakgroei en de gebitsfunctie.

Er zijn ook tandartsen die zich bezighouden met orthodontie. Ze hebben hiervoor diverse cursussen gevolgd en bieden uiteenlopende beugelbehandelingen aan naast hun reguliere werk als tandarts, de één meer dan de ander. Een dergelijke tandarts voor orthodontie heeft geen vierjarige orthodontieopleiding aan de universiteit gevolgd, hoeft niet te voldoen aan extra (kwaliteits-)eisen en kan daardoor niet vergeleken worden met een specialist.

Waar moet je naar toe?

Soms is er onduidelijkheid bij patiënten, waar moet je nu naar toe? Uiteraard kunnen gemak en logistiek meespelen bij het nemen van de beslissing naar welke behandelaar je gaat. Maar laat je van tevoren wel goed informeren met wie je te doen hebt: een orthodontist of een tandarts voor orthodontie. Weet dat je bij een bezoek aan een orthodontist kunt vertrouwen op een behandeling gebaseerd op een specialistische diagnose en – niet te vergeten – adequate nazorg.

Tot slot, ben je duurder uit bij de orthodontist? Nee. Orthodontisten en tandartsen voor orthodontie hanteren dezelfde (wettelijk bepaalde) tarieven. Download de informatie hier.

De orthodontist bezorgt
 je een mooie glimlach

Zoek en vind een orthodontist bij jou in de buurt via onderstaande button.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.