Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Alles over orthodontie

Alles wat je wil weten over een orthodontist staat beschreven op deze pagina. Doe er je voordeel mee!

Taken van een orthodontist

De orthodontist zorgt ervoor dat je gebit zodanig wordt neergezet dat het zo lang mogelijk, zo goed mogelijk blijft staan. Als je voor een eerste afspraak naar de orthodontist gaat dan zal deze eerst kijken in welke fase je gebit is. Ben je volwassen dan heb je meestal alleen volwassen tanden. Kinderen zijn vaak druk aan het wisselen en hebben losse wiebeltanden, nog vastzittende melktanden en deels al volwassen tanden.

Je hoeft niet uitgewisseld te zijn om met een beugel te starten!

Orthodontisten doen meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat. Daardoor weten zij het meest over het ingewikkelde samenspel tussen scheve tanden, kaakgroei en stand en functie van het gebit.

Een orthodontist houdt zich alleen nog maar bezig met orthodontie en beugels. Hij/zij houdt zich niet meer bezig met andere tandartstaken zoals gaatjes repareren of kronen plaatsen.

Beoordeling orthodontist

De orthodontist beoordeelt of jouw gebit door een beugel kan worden verbeterd. Ook de timing wordt beoordeeld. Kan er al binnenkort gestart worden of moet er nog even gewacht worden, bijvoorbeeld totdat een nieuwe kies helemaal is doorgebroken. Of omdat je nog even door moet groeien, omdat je nog een beetje te jong bent voor de beugel.

Je hoeft niet uitgewisseld te zijn om met een beugel te kunnen starten!

Volwassenen kunnen, als hun gebit in goede conditie is, meestal meteen aan de slag. Ook zal de orthodontist aan je vragen wat je zelf graag zou willen veranderen aan je gebit. Verder zal de orthodontist ook vragen of je een voorkeur hebt voor een bepaald type beugel. Met jouw wensen kan er rekening worden gehouden bij het opstellen van een behandelplan.

Gebitsmodellen

Als jouw gebit inderdaad beter kan worden neergezet met een beugel dan krijg je een afspraak om te documenteren. Dat betekent dat je komt om alle informatie over jouw gebit te verzamelen. Er worden afdrukken gemaakt van je gebit waar gebitsmodellen van worden gemaakt. Ook worden er lichtfoto’s van je mond, tanden en van je gezicht gemaakt met een gewone fotocamera. En er worden röntgenfoto’s gemaakt.

Behandelplan

Na het beoordelen van deze foto’s en gebitsmodellen maakt de orthodontist een precies passend behandelplan voor jouw gebit. Dat plan wordt met je besproken. Samen met jou bekijkt de orthodontist wat jij van het plan vindt en of er eventueel alternatieve keuzes of mogelijkheden zijn. Als je het een goed plan vindt en aangeeft dat je wil beginnen met de behandeling dan worden de afspraken om de beugel te gaan maken en plaatsen ingepland. De meeste beugels worden eens in de vier tot acht weken gecontroleerd.

Stand vasthouden na behandeling

Een uitgebreide volledige orthodontische behandeling duurt gemiddeld zo’n twee a drie jaar. Voor sommige deelbehandelingen zijn kortere behandeltijden mogelijk. Daarna kun je nog een beugel krijgen om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Deze draag je meestal alleen in de nacht. Ook worden er draadjes geplaatst achter je voortanden om alles daar goed vast te houden. Op die manier heb je zo lang mogelijk plezier van je nieuwe schitterende gebit en bijbehorende stralende lach.

De orthodontist bezorgt
 je een mooie glimlach

Zoek en vind een orthodontist bij jou in de buurt via onderstaande button.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.