Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Alles over orthodontie

Als je beugel is verwijderd, bestaat het risico dat je tanden verschuiven. Heb je een retentiebeugel nodig? Lees hier meer!

Wat is een retentiebeugel en welke soorten zijn er?

Nadat de beugel is verwijderd, bestaat het risico dat de tanden weer verschuiven naar hun oorspronkelijke positie. Om ervoor te zorgen dat je tanden mooi blijven staan zijn er verschillende methodes. Deze methodes om je gebit op zijn plek te houden noemen we retentieapparatuur of retentiebeugels.  

Soorten retentiebeugels

Spalkje

Een retentiebeugel kan op verschillende manieren worden vormgegeven. De meest voorkomende vorm is een dun metalen draadje dat aan de achterkant van de tanden wordt bevestigd, dit wordt ook wel een spalkje genoemd. Dit draadje is meestal niet zichtbaar tijdens het praten of lachen. Het helpt de tanden op hun nieuwe positie te houden door lichte druk uit te oefenen. 

Het verzorgen van het spalkje, retentiedraadje, is belangrijk. Poets goed rondom het draadje en de bevestigingspunten. Het risico dat je loopt wanneer je niet goed poetst, is dat de kans op gaatjes groter wordt.  

Retentie hoesje/plaatje

Er zijn ook verwijderbare retentiebeugels die lijken op een dunne, transparante hoesjes die over de tanden passen. Deze beugels moeten dagelijks worden gedragen, vooral in de beginfase na het verwijderen van de beugel. Na verloop van tijd kan het dragen van de retentiebeugel worden verminderd volgens het advies van de orthodontist. 

Ook bij een retentie hoesje of plaatje, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Een harde tandenborstel kan helpen met het schoonmaken hiervan. Na een tijdje kan het voorkomen dat er aanslag ontstaan, leg je plaatje of hoesje dan in azijn.  

Het is belangrijk om de instructies van de orthodontist op te volgen met betrekking tot het dragen van de retentiebeugel. Door consistent gebruik kan de retentiebeugel helpen voorkomen dat de tanden verschuiven en ervoor zorgen dat het behaalde orthodontische resultaat behouden blijft. 

Lees meer over de richtlijnen van retentie in de Orthodontie? 

De orthodontist bezorgt
 je een mooie glimlach

Zoek en vind een orthodontist bij jou in de buurt via onderstaande button.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.