Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Wat is orthodontie?

Een orthodontist is een tandheelkundig specialist. Wij vertellen je meer over hoe je tandheelkundig specialist kunt worden.

Tandheelkundig specialist

Een orthodontist is een tandheelkundig specialist. Je moet dus eerst tandarts zijn (6-jarige fulltime opleiding aan de universiteit) waarna je nog 4 jaar fulltime opgeleid wordt tot orthodontist (ook aan de universiteit). Je moet dus na 8 jaar basisschool en 6 jaar middelbare school (VWO) nog 10 jaar op de universiteit zitten om orthodontist te worden.

Wanneer je eenmaal orthodontist bent doe je niet meer wat de algemeen tandarts doet, zoals het opzoeken en restaureren van gaatjes, kronen of kunstgebitten maken en dat soort zaken. Je werkt alleen binnen je specialisme. Orthodontist is dan ook een beschermde titel. Wanneer je niet als zodanig ingeschreven staat in het specialistenregister, mag je jezelf niet voor orthodontist uitgeven. Een tandarts mag ook beugels plaatsen, maar dat maakt de tandarts geen orthodontist. Dus wanneer degene die jouw beugel heeft geplaatst ook halfjaarlijkse algemene controles uitvoert en gaatjes vult of andere van dat soort zaken, dan weet je dat die persoon een tandarts is en geen orthodontist!

Beschermde titel

Orthodontist is een beschermde titel. Dat betekent dat je alleen mag zeggen dat je orthodontist bent als je ook staat ingeschreven in het register voor specialisten.


Een tandarts mag ook beugels plaatsen, maar dat maakt de tandarts niet vanzelfsprekend een orthodontist.

Om zichzelf een orthodontist te mogen noemen moet een tandarts nog een extra vierjarige opleiding aan de universiteit gevolgd hebben.

Taken

Orthodontisten doen meer dan alleen tanden rechtzetten. Ze houden zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat. Daardoor weten zij het meest over het ingewikkelde samenspel tussen scheve tanden, kaakgroei en stand en functie van het gebit.

Een orthodontist houdt zich alleen nog maar bezig met orthodontie en beugels. Hij/zij houdt zich niet meer bezig met andere tandartstaken zoals gaatjes repareren of kronen plaatsen.

De orthodontist bezorgt
je een mooie glimlach

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.