Go to content
Patiënten Professionals
NVvO
Foto tandarts die in mond kijkt

Onzichtbare beugel

Er zijn verschillende soorten beugels. Een onzichtbare beugel is enorm populair en biedt zowel voordelen als nadelen. Je leest ze hier!

Fotomodel met aligner

Hoe werkt een onzichtbare beugel?

De onzichtbare beugel, je hebt er vast wel eens over gehoord. Deze beugel is de laatste jaren mateloos populair geworden. En dat is niet voor niets. De onzichtbare beugel, ook wel doorzichtige beugel, genoemd is namelijk zo populair geworden omdat je bijna niet kan zien dat je een beugel draagt. Maar zitten er dan alleen maar voordelen aan een onzichtbare beugel? Of zitten er ook risico’s aan? Lees hier alles over de onzichtbare beugel.

Wat is een onzichtbare beugel?

Een onzichtbare beugel zegt het al, het is een doorzichtige beugel die je bijna niet ziet wanneer je deze draagt. De onzichtbare beugel zet namelijk je tanden recht door middel van meerdere transparante bitjes. Per bitje is er een kleine verandering aangebracht waardoor je tanden steeds een stukje rechter gaan staan. Vaak is dit een praktische methode van tanden verplaatsen en het ziet er ook aantrekkelijk uit. Het is heel belangrijk om de behandeling door een specialist te laten voorschrijven en te controleren tijdens het verloop. Een online oplossing is geen goed idee.

Je gebit kan er schade van oplopen en in het ergste geval kan er een tandwortel uit het bot worden geduwd. Deze tand kan verloren gaan. Ga dus geen behandeling aan zonder dat je heel goed weet wie er verantwoordelijk is voor jouw behandeling en wie de behandeling gaat uitvoeren en begeleiden. Als het misgaat en de orthodontist moet het daarna weer goedmaken dan maak je veel kosten. En een tand die niet meer te redden is kan de orthodontist ook niet meer herstellen. Dan kun je beter maar meteen voor het beste resultaat gaan en meteen bij de orthodontist starten.

Voor- en nadelen onzichtbare beugel

Voordelen onzichtbare beugel

De onzichtbare beugel heeft meerdere voordelen, wij zetten de voordelen van een onzichtbare beugel voor jou op een rij.

  • Zoals de naam al zegt, is de beugel onzichtbaar, van een afstand is het niet te zien dat je een beugel draagt.

  • Het is mogelijk om de beugel uit te nemen wanneer je gaat eten, drinken of je tanden gaat poetsen.

  • Met een onzichtbare beugel heb je in tegenstelling tot de slotjesbeugel geen last van de beugel die in je wangen en lippen prikt.

  • Tijdens de behandeling heb je minder last van druk op je tanden, in tegenstelling tot een slotjesbeugel.

Echter, een onzichtbare beugel heeft niet alleen maar voordelen. Laat je daarom altijd goed informeren over de verschillende type beugels.

Nadelen onzichtbare beugel

Een onzichtbare beugel kent ook een aantal nadelen, het is belangrijk om je goed in te lezen en contact op te nemen met een orthodontist voordat je deze keuze maakt om een onzichtbare beugel te laten plaatsen.

  • De kosten van een onzichtbare beugel zijn over het algemeen hoger dan bij bijvoorbeeld een slotjesbeugel.

  • Niet elk gebit is geschikt voor een onzichtbare beugel.

  • Discipline is erg belangrijk bij het dragen van een onzichtbare beugel, je moet de beugel namelijk meer dan 20 uur dragen op een dag.

Moet je naar de orthodontist om een onzichtbare beugel te laten plaatsen?

Ja, absoluut en zonder twijfel! De orthodontist doet niets anders dan zich bezighouden met orthodontie en alle beugels. Daarom kan de orthodontist jouw behandeling het beste uitvoeren. De orthodontist is hiervoor de juiste specialist.

Waar ben je naar op zoek?

Begin met typen om te zoeken naar content.